achtergrond
afbeelding
Terugblik op activiteit

08 september 2019

Roofvogeldag

Zondag 08 september 2019

De weersvoorspelling voor de zondag was niet echt goed. Volgens de website “buienrader.nl” zou de nacht van zaterdag op zondag regenachtig zijn met opklaringen in de ochtend en middag.
Die opklaringen waren er inderdaad, na 09.00u werd het droog en in de middag brak zelfs de zon door. Roofvogelhouder Ruben van Maaren en zijn team waren weer aanwezig om uitleg te geven over verschillende vogels en hun leefgebied. Nieuw in de Boshoek  was Roel Grouwstra's  met zijn collectie bijzondere dieren, spinnen, reuze slakken,  een miljoenpoot en wandelende takken.
In het centrum waren weer volop knutsel activiteiten voor kinderen te beleven, waarbij het uilenballen pluizen absoluut niet kon ontbreken.  Niet alleen bij Natuurcentrum De Boshoek was van alles te beleven. Ook bij de andere organisaties in de groene driehoek van de Kethelpoort, “ Boerderij de Groene Raat, speel-o-theek Ikkie ( met een nieuw speelplein) en het NME centrum” was veel te doen.

De vrijwilligers van Natuurcentrum De Boshoek waren blij met de grote belangstelling en gezien de positieve reacties van de bezoekers was het een geslaagde dag.

Recentie uit het AD:
https://www.ad.nl/waterweg/schiedamse-kinderen-vergapen-zich-eigenaardige-huisdieren-reuzenslakken-en-spinnen~acbfd735/

16 maart 2019

NLdoet

Het thema voor 2019 is “geef vlinders en insecten de ruimte”
De voorspelde weersverwachting zag er niet rooskleuring uit maar de weersgoden waren ons toch  goed gezind. Verschillende vrijwilligers hadden voor de zekerheid wel een regenpak meegenomen maar die konden in de tassen blijven zitten. Van het beschikbare bedrag hebben we laagblijvende Budleja’s (vlinderstruik) kunnen kopen.  We hebben een stuk grond schoon gemaakt en voorzien van worteldoek. Er is rekening gehouden met kleur en hoogte verschil bij het planten. Nadat alle planten op de juiste plek zijn geplant hebben we alles afgedekt met hakselhout dat door de gemeente Schiedam ter beschikking is gesteld.
Alles bij elkaar was het een gezellige dag en heeft dit ons ook weer een vrijwilliger opgeleverd.

25 oktober 2018

Lego en Duplo dag 2018

Op donderdag 25 oktober (herfstvakantie) organiseerde Speel-o-theek Ikkie een Lego en Duplo bouw dag. Hieronder een verslag en helemaal onderaan wat foto's (ook van de winnaar die het aantal legoblokjes in de buis raadde, hij had maar een paar blokjes verschil). Het begon met een leuk idee voor een evenement en dat liep al snel uit tot een super leuke dag met ruim 70 kinderen met hun ouder(s), opa’s, oma’s of begeleiders. Donderdag 25 oktober organiseerde Speelotheek Ikkie voor het eerst een Lego en Duplo Bouw Dag. Ouders konden hun kinderen via een voorinschrijving aanmelden en al snel liep de teller op richting de 70 kinderen. De Komkids kwam ook met een flink aantal kinderen. Het leek een groot succes te worden. Bij een speelotheek in Woerden konden we 180 kg Lego en 60 kg Duplo huren. Met 2 grote auto’s gingen 4 vrijwilligers op pad en die kwamen met 2 volle auto’s terug. Omdat we bij Ikkie onvoldoende ruimte hebben voor zoveel kinderen, hebben we onze buren van Natuurcentrum De Boshoek betrokken bij deze plannen en daar konden we gelukkig terecht. De avond van te voren hebben een aantal vrijwilligers de lokalen ingericht en van alles voorbereid. Er waren 2 lokalen met Lego, 1 lokaal met Duplo en een aparte ruimte waar gegeten en gedronken kon worden. Rond 10 uur kwamen de eerste kinderen binnen. De eerste reacties van de kinderen waren geweldig. Ze wisten niet wat ze zagen. Overal waar ze keken lagen blokjes, bouwplaten en onderdelen van voertuigen. De sfeer was zeer gemoedelijk. Waar kinderen rustig begonnen te bouwen aan tafels en op de grond, liep het snel uit de hand toen de bakken Lego werden omgekiept. Overal lag er Lego en moest er goed opgelet worden waar er gelopen werd. Kinderen zaten geconcentreerd te bouwen of samen leuk samen te spelen. De kinderen maakten de mooiste bouwwerken, aan fantasie geen gebrek. Het was heerlijk om te zien hoe de kinderen aan het genieten waren en hun fantasie de vrije loop lieten gaan. Bij vertrek stonden er nog een aantal grabbeltonnen voor ze klaar zodat ze thuis nog verder konden spelen. Wij vonden het een zeer geslaagde dag en kregen enthousiaste en positieve feedback van ouders maar ook de kinderen. Wat ons betreft komt er volgend jaar weer een Lego en Duplo Dag bij Speelotheek Ikkie met assistentie van Natuurcentrum De Boshoek.

Wij willen alle aanwezige vrijwillegers bedanken. ook de 4 vrijwilligers die er namens de Boshoek waren,willen we nogmaals bedanken vor hun aanwezigheid en hulp.

09 september 2018

Roofvogelshow en vogelsspinnen

Ruben van Maaren heeft weer veel vogels bij zich, de Raaf, Karakara , kerkuil en nog veel meer. Er valt weer veel te leren over de vogels. Ook binnen in de thijsenzaal valt er veel te zien en leren over spinnen. Gijsbert kortekaas heeft 30 spinnen bij zich.  Overal waar je kijk zijn ze te zien als decoratie  maar ook levend. Als je dapper genoeg bent kan je hem ook op je hand houden en op de foto. In de florazaal kan je de 3D lezing over bijen zien. Ook kan je de bijen zien in de demonstratiekast of een kaars maken van bijenwas. Overal in de Boshoek zijn verschillende activiteiten te doen voor kinderen. Pompom spinnen maken, piepschuimen dieren verven, buttons maken, kabouter maken, tasjes versieren. En natuurlijk kan je  uilenballen uitpluizen en van alles te weten komen over wat de uilen eten. Voor de inwendige mens is ook gezorgd. Iets te drinken, een ijsje, chips, koeken en een broodje knakworst of gezond.

25 maart 2018

Lente / Kinderknutseldag

Het was aangenaam voorjaarsweer in vergelijking met het weekend ervoor. Toen zorgde een felle oostenwind voor een gevoelstemperatuur van ver onder nul. Zeker in de middag maakten vele bezoekers aan Natuurcentrum De Boshoek gebruik van het buiten terras. Er was volop belangstelling voor hetgeen de vrijwilligers van Natuurcentrum De Boshoek en de andere partijen, te weten Speel-O-Theek “Ikkie”, Het NME centrum en De Groene Raat te bieden hadden. Met de “Hans Hartman” wandelingen was er de mogelijkheid om een wandeling te maken waarbij De Boshoek het vertrek en eindpunt was voor afstanden van 5, 10 of 15 km. ‘s-Middags was er een wandeling onder begeleiding van een gids. Deze keer niet met Frits van Ooststroom maar met Jos van der Heide. Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland was aanwezig met een aantal schapen met lammeren. In De Boshoek konden kinderen weer volop knutselen, zoals het maken van papieren rozen, kuikens van schapenwol, buttons, het kleuren van piepschuim schaapjes of haasjes, en natuurlijk uilenballen pluizen.  Het pluizen van uilenballen blijft in trek.  Je leert wat uilen eten door te kijken (het pluizen) wat er in een braakbal te vinden is.  Botjes en schedeltjes van voornamelijk muizen. Als gast op deze zondag was Stichting PretMetRep Reptielopvang aanwezig met een aantal reptielen. Deze stichting zet zich in voor de opvang van reptielen. Veel mensen realiseren zich bij aanschaf van een reptiel niet dat deze heel oud kan worden. Dus het advies is: “Denk heel goed na voordat u overgaat om een reptiel aan te schaffen!”

 Afgelopen zondag was het weer ouderwets druk en daarmee een geslaagde dag.

10 september 2017

Roofvogels en Vogelspinnen

 

Zondag  10 september het was weer een drukte van belang bij Natuurcentrum De Boshoek.  De  weergoden waren ons goed gezind als je terugkijkt naar de afgelopen dagen.  Vanaf 11.00 uur begon het al aardig druk te worden. De eerste bezoekers hadden vooral belangstelling voor de tentoongestelde vogelspinnen van de heer Gijsbert Kortekaas. Een unieke verzameling van deze koudbloedige, veelal harige dieren. De Thijssezaal waar de vogelspinnen tentoongesteld waren was verder aangekleed met enorme namaakspinnen met afmetingen van soms wel meer dan één meter doorsnede. Dit was soms al reden genoeg voor sommige mensen om niet naar binnen te gaan. Een spin blijkt voor veel mensen toch een mysterieus en beangstigend dier te zijn. Terwijl het merendeel van de spinnen op deze aarde onschuldig en niet gevaarlijk zijn. Valkenier Ruben van Maaren was zoals gebruikelijk aanwezig met een aantal van zijn vogels, om  het publiek uitleg te geven over het jaag en leefgebied.  Op deze dag werden in totaal 5 demonstraties gegeven, veelal met verschillende vogels, zoals uilen, gieren, valken, buizerds, arenden een caracara.  Kinderen of volwassen werden regelmatig bij de demonstratie betrokken, wat op zich heel spannend is voor de betrokkene en leuk voor de overige kijkers.

In het centrum waren weer volop activiteiten voor kinderen te doen, waarbij het uilenballen pluizen absoluut niet kon ontbreken.  Niet alleen bij Natuurcentrum De Boshoek waren allerlei activiteiten, maar bij alle organisaties in de groene driehoek van de Kethelpoort  “ Boerderij de Groene Raat, speel-o-theek Ikkie  en het NME centrum”.

Opnieuw was dit een groot succes voor de vrijwilligers van De Boshoek die deze dag georganiseerd hadden. Dank aan alle vrijwilligers.

19 maart 2017

Kinderknutsel/wandeldag 19 mrt 2017

 

Natuurcentrum De Boshoek organiseerde samen met Speel-O-Theek “Ikkie”,  Voorlichtingscentrum “De Groene Raat” en Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland een grootschalige natuurdag. Bij “De Groene Raat” kon men gratis knutselen, kleuren en potjes vullen met aarde inclusief zaad van kleurrijke voorjaarsbloemen. Speel-O-Theek “Ikkie” pakte weer groots uit met een groot springkussen. Kinderen konden geschminkt worden. Men kon er poffertjes eten en al het speelgoed bekijken wat je zou kunnen huren. In Natuurcentrum De Boshoek was weer heel veel te beleven voor kinderen o.a. het favoriete uilenballen pluizen/determineren, nestkasten timmeren, figuurzagen, en het maken van cupcake’s. Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland was aanwezig met een aantal schapen en hun lammeren. Deze keer geen paplammeren. Door imker Eleonora van de Meer werden een aantal lezingen gehouden over bijen met hulp van schitterende kleurrijke 3-D dia’s.  Tevens kon men kaarsjes van bijenhoning maken.
Hans Hartmann wandeling:
Hij organiseert in het zomerseizoen een aantal wandelingen verspreid over de regio Zuid-Holland. De opening van het seizoen 2017 vond op deze dag bij Natuurcentrum De Boshoek plaats en is voor iedereen toegankelijk. Er waren wandeltochten van 5 (met puzzelopdrachten voor kinderen), 10 en 15 km. Frits van Ooststroom was aanwezig om een natuurhistorische excursie te geven. De aanvang was om 14:00 uur en de deelname gratis. Ondanks de sombere weersvoorspelling van veel regen is het de gehele dag droog gebleven. In de middag verscheen zelfs een zonnetje. Kortom een goed geslaagde dag.

 

16 maart 2017

Tentoonstelling ontwerp ecologische verbinding Midden-Delfland.

Staatsbosbeheer heeft op 16 maart j.l. in Natuurcentrum De Boshoek een informatieve tentoonstelling ingericht voor een toekomstige ecologische verbindingszone (EVZ). Belangstellenden konden van ’s middags 16:00 uur tot ’s avonds 20:00 uur de tentoonstelling bezoeken en vragen stellen of suggesties doen. Voor de open dag op zondag 19 maart zijn de informatie borden blijven hangen om ook deze bezoekers de gelegenheid te geven dit te bekijken. De Provincie Zuid-Holland investeert in ecologische kwaliteit in Midden-Delfland. Het natuurgebied “De Vlaardingse Vlietlanden” wordt verbonden met “De Ackerdijckse Plassen” en deze ecologische verbinding loopt door de recreatiegebieden “Woudhoek” en “Holiërhoek”. Staatsbosbeheer heeft in opdracht van de provincie een schetsontwerp gemaakt, dat te zien is in deze tentoonstelling. De ecologische verbinding wordt ingericht voor een aantal bedreigde diersoorten, waaronder de noordse woelmuis. Deze muis leeft geïsoleerd op de “De Vlaardingse Vlietlanden” en kan niet doorsteken naar “De Ackerdijckse Plassen”. Via de (nieuwe) ecologische verbindingszone is het leefgebied van onder andere deze noordse woelmuis uit te breiden. Zo kan de muis zich verplaatsen van A naar B.     
info: Ecologische zone
info: Noordse woelmuis

 

11 maart 2017

NLdoet

Het is al weer het derde jaar dat natuurcentrum de Boshoek meedoet met NLdoet. Op 10 en 11 maart hebben meer dan 350.000 vrijwilligers  9518 klussen geklaard. 4 vrijwilligers hebben zich aangemeld om natuurcentrum de Boshoek te helpen op 11 maart. Het is heerlijk weer en dat komt goed uit we gaan vandaag nestkasten ophangen. Er zijn kasten voor verschillende vogels zoals mezen, specht winterkoninkje en roodborstje . Maar ook de vlinders, lieveheerbeestjes de egel en kikkers hebben een nieuw onderkomen gekregen. De vrijwilligers helpen met ophangen, schoonmaken en beitsen van de vogelkasten.  Oude kasten worden schoongemaakt voor nieuwe bewoning.  De nestkasten vielen in goede aarde bij de vogels want een kwartier na het ophangen  van een koolmezenkast werd deze al bezocht en geïnspecteerd. Het is een gezellige dag geweest met ook een lekker stuk taart en koffie voor de inwendige mens.

Wij bedanken iedereen die geholpen heeft om deze dag tot een succes te maken.

   

Roofvogels en Vogelspinnen in Natuurcentrum De Boshoek 2016

Afgelopen zondag  11 september was het een drukte van belang bij Natuurcentrum De Boshoek.  De  vooruitzichten voor wat het weer betreft waren positief en die zijn ook uitgekomen.  Vanaf 11.00 uur begon het al aardig druk te worden. De eerste bezoekers hadden vooral belangstelling voor de tentoongestelde vogelspinnen van de heer Gijsbert Kortekaas. Een unieke verzameling van deze koudbloedige, veelal harige dieren. De Thijssezaal waar de vogelspinnen tentoongesteld waren was verder aangekleed met enorme namaakspinnen met afmetingen van soms wel meer dan één meter doorsnede. Dit was soms al reden genoeg voor sommige mensen om niet naar binnen te gaan. Een spin blijkt voor veel mensen toch een mysterieus en beangstigend dier te zijn. Terwijl het merendeel van de spinnen op deze aarde onschuldig en niet gevaarlijk zijn.

Valkenier Ruben van Maaren was zoals gebruikelijk aanwezig om een aantal demonstraties te geven met zijn vogels.  Op deze dag werden in totaal 5 demonstraties gegeven, veelal met verschillende vogels, zoals uilen, gieren, valken, buizerds, arenden een caracara en een ooienvaar.  Kinderen of volwassen werden regelmatig bij de demonstratie betrokken, wat op zich heel spannend is voor de betrokkene en leuk voor de overige kijkers.

In het centrum waren weer volop activiteiten voor kinderen te doen, waarbij het uilenballen pluizen absoluut niet kon ontbreken.  Niet alleen bij Natuurcentrum De Boshoek waren allerlei activiteiten, maar bij alle organisaties in de groene driehoek van de Kethelpoort  “ Boerderij de Groene Raat, speel-o-theek Ikkie  en het NME centrum”.

Opnieuw was dit een groot succes voor de vrijwilligers van De Boshoek die deze dag georganiseerd hadden. Dank aan alle vrijwilligers.

De Boshoek als Schapenfarm 2016

De dagen voorafgaande aan deze dag hadden de vrijwilligers van De Boshoek besloten dat alle activiteiten binnen plaats zouden vinden. Elke keer bij een dergelijke open dag, is er de discussie omtrent de plaats van de “catering”. Gaan we die buiten zetten (onder een partytent) of houden we die gewoon in onze bescheiden keuken. De voorspelling van het weer is de bepalende factor. Waar de echte visite plaats moet nemen, te weten de schapen en lammeren van Stichting Schaapskudde Vockestaert, bestaat geen twijfel. Dat geldt eveneens voor de pony’s van “Ponyride”. Omstreeks half elf hoorden we geblaat en gemekker van de visite, die over de Harreweg richting De Boshoek kwamen lopen. Een deel wordt op het nabij gelegen veld gestald en de resterende schapen in het weiland van Natuur- en Landschapspark Kethel.

Binnen in De Boshoek waren weer voldoende activiteiten om kinderen bezig te houden, zoals het uilenballen pluizen, figuurzagen, het maken van cupcakes, figuurzagen, het kleuren van boerderijdieren, het maken van kaarsen van bijenwas of gewoon kleuren van kleurplaten.

Creatievelingen konden zich uitleven in het maken van een spin of andere beestjes of een armbandje van wol. Aan een andere tafel was het mogelijk om een cadeau tasje te maken en naar eigen idee te versieren. Een plantenbakje met vetplantjes kon ook gemaakt worden. De “échte delflandse boerenZuivel” coöperatie was aanwezig om hun producten te promoten zoals boerenmelk en yoghurt. Dit is het zuivelmerk van zeven Midden-Delflandse kringloopboeren (www.delflandshof.nl). Hun koeien grazen van voor- tot najaar op de oer-Hollandse veenweiden tussen Rotterdam en Den Haag. Dat proef je terug in onze échte boerenzuivel. Het dichtstbijzijnde verkooppunt van Natuurcentrum De Boshoek is in het Hof van Spaland 15a, Zonnetuin Angelica & Michael.

Speel-o-theek Ikkie had ook niet te klagen over belangstelling. De personen die poffertjes bakten hadden het er druk mee en het spring / luchtkussen had volop belangstelling van de aanwezige kinderen. Kortom volop drukte bij Speel-o-theek Ikki.

Gezien de niet al te rooskleurige weersvoorspellingen was de opkomst van het publiek voldoende groot. Hat was weer een gezellige dag voor jong en oud.

Lente / Kinderknutseldag 2016

In Natuurcentrum De Boshoek waren weer volop activiteiten voor kinderen te doen, zoals het populaire uilenballen pluizen / determineren, het schilderen van kunstschaapjes, nestkasten timmeren, het maken van kaarsen van bijenwas en cup-cake’s, er werd geschminkt en nog veel meer. De Stichting Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland was er met een aantal paplammeren die met de fles gevoerd moesten worden en waarvoor assistentie gevraagd werd aan bezoekende kinderen.

Hans Hartmann was aanwezig, de organisator van de wandelingen in Zuid-Holland, voorheen bekend onder de naam “Er op uit in ’t Groen…Doen!”. Zo’n 200 wandelaars hebben daar gebruik van gemaakt en zij lieten bij terugkomst de warme erwtensoep niet ongemoeid. Je hoorde veelvuldig “het smaakt goed”.

Bij modelboerderij de Groene Raat werd die middag een toeristische informatiezuil onthuld. Deze informatiezuil en panelen zijn tot stand gekomen dankzij bijdragen van de provincie Zuid-Holland, Hof van Delfland en de gemeente Schiedam. De zuil is een zogenaamde “subsite” van de website Hof van Delfland om lokale informatie te verstrekken over de omgeving Kethel / Schiedam (zie ook www.hofvandelfland.nl). Voordat de officiële handeling plaats vond verzamelden alle genodigden zich bij het NME centrum Harreweg, waar een ieder verwelkomd werd door een echte “Paashaas”, die paaseieren uitdeelde. Hier werden de kinderactiviteiten verzorgd door de professionele organisatie ComKids, die een deel van het NME centrum gebruiken voor buitenschoolse opvang.

In het NME centrum werden de inleidende toespraken gehouden door wethouder Van Steenderen (Schiedam) en de heer Rodenburg (voorzitter Hof van Delfland). Met een wandeling langs de recreatieve informatiepanelen Kethel / Bijdorp werd bij één van de panelen stil gestaan om de panelen formeel te onthullen door mevrouw Broeren-Rip (Historische Vereniging Schiedam) en wethouder Van Steenderen. De tweede formele opening, die van de informatiezijl bij de Groene Raat werd verricht door de heren Rodenburg en Van Steenderen. De formele opening ging gepaard met een wolk van confetti, afkomstig uit een confetti kanon.

Alle vrijwilligers hadden het er maar druk mee om alle bezoekers van dienst te zijn. Daarom dank aan deze mensen voor hun inzet om ervoor te zorgen dat dit een geslaagde dag is geworden voor de vele vooral jonge bezoekers met hun ouders.

NLdoet 2016

Zaterdag 12 maart. We doen vandaag mee met de landelijke NLdoet dag. De ochtend begint fris maar zodra de zon doorkomt is het aangenaam verpozen in de tuin. Het is vandaag de bedoeling dat we samen met de vaste vrijwilligers en de 6 aangemelde vrijwilligers namelijk Leny, Sonja, Madoe, Bas,  Martin en Gerard een geurtuin aan gaan leggen. NL doet heeft een bedrag gegeven waarvan  wij geurplanten hebben gekocht. De plek voor de geurtuin was al schoon gemaakt en van compost voorzien zodat de beplanting beter aan zal slaan. De vrijwilligers beginnen  aan de hand van een plantenlijst de planten op te zoeken en op de juiste plek neer te zetten. Zodra de planten een plek gekregen hebben en na goedkeuring van Theo ( onze tuinman) kunnen de planten daadwerkelijk de grond in. Voordat we aan dit karwei beginnen is het tijd om de innerlijke mens te verzorgen met koffie en een lekker stuk vlaai. Alles bij elkaar is dit een zinvolle en gezellige dagbesteding geweest.

Namens De Boshoek, bedanken wij iedereen die vandaag meegeholpen hebben aan het realiseren van de geurtuin, bedankt.

     

13 september 2015

Roofvogels en Vogelspinnen in Natuurcentrum De Boshoek

 Afgelopen zondag 13 september was het een drukte van belang bij Natuurcentrum De Boshoek. Het weer leverde daar een positieve bijdrage aan, zelfs de zon liet zich regelmatig zien. Vanaf 11.00 uur begon het al aardig druk te worden. De eerste bezoekers hadden vooral belangstelling voor de tentoongestelde vogelspinnen van de heer Gijsbert Kortekaas. Een unieke verzameling van deze koudbloedige, veelal harige dieren. De Thijssezaal waar de vogelspinnen tentoongesteld waren was verder aangekleed met enorme namaakspinnen met afmetingen van soms wel meer dan één meter doorsnede. Dit was soms al reden genoeg voor sommige mensen om niet naar binnen te gaan. Een spin blijkt voor veel mensen toch een mysterieus en beangstigend dier te zijn. Terwijl het merendeel van de spinnen op deze aarde onschuldig en niet gevaarlijk is.

Bij de eerste demonstratie van Ruben van Maaren met z’n roofvogels kondigde hij aan, dat hij bij de tweede voorstelling een primeur / experiment zou hebben met het vliegen van twee ooievaars. Aan het einde van de tweede voorstelling kwamen de twee ooievaars in actie. Eén ervan zou aan de grond blijven en de ander zou gaan vliegen. Maar de discipline van de twee ooievaars was toch nog niet voldoende om de opdrachten van de valkenier op te volgen. Ze gingen beide de lucht in en vlogen in een sierlijke stijl rondjes boven de bezoekers. Het landen op het kleine veldje naast De Boshoek was kennelijk een groot probleem. Eén kwam uiteindelijk terug bij de valkennier, de ander bleef weg en kon later teruggevonden worden op de nok van een huizenrij in de buurt. Zo zie je maar, het zijn geen robots die je kunt programmeren.

In Natuurcentrum De boshoek waren weer volop activiteiten voor kinderen te doen, waarbij het uilenballen pluizen absoluut niet kon ontbreken.

Niet alleen bij Natuurcentrum De Boshoek waren allerlei activiteiten, maar bij alle organisaties in de groene driehoek van de Kethelpoort. Zo konden kinderen bij Boerderij de Groene Raat leren bloemschikken en speel-o-theek Ikkie pakte uit met een heus springkasteel.  Bij het NME centrum waren voor deze dag de activiteiten verplaatst naar de nieuwe speelpolder aan de Harreweg richting Delft. De speelpolder is op deze middag officieel geopend door het college van B&W van Schiedam.  Er was een voorstelling waarbij de speelpolder officieel werd overgedragen aan de kinderen en de naam “Het WIJland” kreeg.  In de speelpolder kon men vlotten bouwen, broodjes bakken, modderschilderingen maken en natuurlijk gewoon lekker spelen en is vanaf nu het gehele jaar geopend.  In de historische stal van het NME centrum werd de geschiedenis van Kethel getoond en verteld door de Historische vereniging van Schiedam.

Het was weer een gezellige en leerzame dag voor jong en oud.

      

31 mei 2015

De Boshoek als schapenfarm

De afgelopen week waren de vrijwilligers van Natuurcentrum De Boshoek weer erg gespitst op wat de “weermannen en –vrouwen” te melden hadden voor deze dag.  Half in de week voorafgaand aan de zondag waren de “weer” voorspellers eensgezind dat het zondag 31 mei droog en mooi voorjaarsweer zou zijn met een temperatuur van 19 tot 20 C. Helaas, naarmate het weekeinde naderde werden de vooruitzichten slechter en slechter. Zodat we zondagochtend besloten om alle activiteiten binnen plaats te laten vinden.

Met uitzondering van de echte visite, te weten de 300 tot 400 schapen en grote lammeren van de Stichting Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland die echt buiten moesten blijven ongeacht hoe hard het ook zou gaan regenen.  Ondanks het sombere weer waren er voldoende bezoekers om naar het schapenscheren te kijken. Het blijft een boeiend gezicht hoe een mooi rond schaap verandert in een kaal scharminkel. De belangstelling voor het pony rijden was meer dan goed, soms ontstond er een rij wachtenden. Binnen in De Boshoek waren weer voldoende activiteiten om kinderen bezig te houden, zoals het uilenballen pluizen, figuurzagen, het maken van cupcakes, het kleuren van kabouters en maken van een plantenbakje met vetplantjes.  Voor de ouders waren meerdere plekken ingericht om een kop koffie of iets dergelijks te nuttigen.

Speciale gasten deze dag waren mensen van SEC, (Schiedams Energie Collectief). Zij willen met ander participanten gezamenlijk een zonnestroom installatie op het Wennekerpand realiseren.  Zij hadden De Boshoek benaderd om op deze dag het publiek hiervan te informeren  www.energiekschiedam.nl

Bij Speel-o-theek IKKIE was er veel belangstelling voor het spring / luchtkussen en werkte de geur van de poffertjes aanstekelijk op het hongergevoel.  Op het terrein van het NME-centrum werd de eerste bijenmarkt georganiseerd door de gezamenlijke Schiedamse Stadsimkers. Rond twee uur was de officiële opening van het “beleefpad”. Dit is de verbindingsweg van de natuurspeeltuin naar de toekomstige speelpolder.  De formele opening van de speelpolder geschiedt in september aanstaande. Na de officiële opening werd er zaad uitgedeeld (verpakt in ballen, die op hun beurt verpakt waren in eierdozen om deze vervolgens tijdens de wandeling over het “beleefpad” langs de kant te gooien waardoor het zaad kan ontkiemen om te veranderen in planten met bloemen waar vlinders van houden.  Al lopend op het “beleefpad” komt men ook langs modelboerderij De Groene Raat, altijd de moeite waard om binnen te stappen.

Terugkijkend op deze dag kunnen we niet anders concluderen dat het een geslaagde dag was, ondanks het sombere en natte weer en voor De Boshoek een geringer aantal bezoekers dan we normaal gewend zijn.

22 maart 2015

Kinderknutseldag thema "Lente"

Afgelopen zondag was het weer zover, deze dag had als thema “Lente” maar de temperatuur deed anders vermoeden. Hans Hartman had een wandelroute uitgezet en de eerste wandelaars kwamen om 09.30u al binnen om deel te nemen aan een route van 5, 10, of 15km. Binnen staat alles klaar om er weer een gezellige dag van te maken. Buiten wordt een afrastering gebouwd waarin de paplammeren gestationeerd worden zodat de kinderen kunnen aaien en eventueel de fles geven. Om 11.00 uur komt de loop er al goed in en de kinderen nemen deel aan verschillende activiteiten zoals uilenballen pluizen, cup cake versieren, schminken, figuurzagen, boter kaas eieren, levensboom van papier, enz. Ook was er de mogelijk om met een 3d bril een lezing over bijen te zien, waarbij onze imker het leven van de bij haarfijn kon uitleggen. Buiten begint de zon door te komen en we besluiten om het terras op te bouwen. De bezoekers maken hier gretig gebruik van en de stoelen worden richting de zon gezet om te genieten. Ook werd er vandaag een gedeelte van de Natuurspeeltuin aan de Harreweg geopend en de jeugd was hier samen met de ouders in grote getale bij aanwezig. Kortom dit was weer een schitterende dag en we bedanken alle vrijwilligers die dit samen met ons mogelijk hebben gemaakt.

14 september 2014

Roofvogeldag

De vooruitzichten voor wat het weer betreft waren goed, zodat de vrijwilligers van De Boshoek op de zaterdag voorafgaande aan de Roofvogeldag al veel voorbereidingen konden treffen. De Roofvogeldag had een iets andere opzet dan we de laatste jaren gewend geweest zijn.  Dit jaar geen streekmarkt, maar wel een andere activiteit, een expositie van vogelspinnen, verzorgd door de heer Gijsbert Kortekaas. Een autoriteit op het gebied van vogelspinnen.  De belangstelling voor de vogelspinnen was bijzonder groot. Valkenier Ruben van Maaren was zoals gebruikelijk met z’n team aanwezig om een aantal demonstraties te geven met zijn vogels.  Op deze dag werden in totaal 5 demonstraties gegeven, veelal met verschillende vogels, zoals uilen, gieren, valken, buizerds, arenden en een Caracara. Kinderen of volwassen werden regelmatig bij de demonstratie betrokken, wat op zich heel spannend is voor de betrokkene en leuk voor de overige kijkers. Scouting groep BVH was aanwezig om een ieder te informeren over hun scouting activiteiten. Voor kinderen waren er volop activiteiten zowel in De Boshoek als ook bij de buren (speel-o-theek Ikkie), waar buiten zelfs een levensgroot springkussen was opgesteld. En de poffertjes waren niet aan te slepen zoveel vraag was daar naar.  Op het terrein van De Boshoek waar een heus terras was gecreëerd, was het erg druk en wel zo druk dat er regelmatig onvoldoende lege stoelen aanwezig waren.

Opnieuw was dit een groot succes voor de vrijwilligers van De Boshoek die deze dag georganiseerd hadden. Dank aan alle vrijwilligers.18 mei 2014

De Boshoek als schapenfarm

Net als vorig jaar was het prachtig weer toen de schaapskudde de Boshoek bezocht. Schaapskudde Vockestaert  kwam met ongeveer 300 dieren waarvan er aan het einde van de dag 90 geschoren waren. Een hele klus waar ongeveer 10 mensen aan gewerkt hebben om te scheren, de schapen te halen, wol te ruimen en de bezoekers van de Boshoek van de nodige informatie te voorzien. Als bezoeker was het mogelijk om de wol van een schaap te kopen om thuis zelf te bewerken.  In en om de Boshoek was veel te doen en zien. Buiten op het plein stonden de viltmannen die uitleg gaven over hoe vilt gemaakt wordt en wat het eindproduct kan worden. Hoeve Avondrust was er met allerlei streekproducten zoals kaas, mosterd, jam en dergelijke. Binnen waren de kinderen vooral bezig zijn met knutselen en het inmiddels bekende uilenballen pluizen. De kinderen konden kabouters, schaapjes, vlinders, papegaaien op stok, kransen, waskaarsen en nog veel meer maken. In de Faunazaal was er een 3D voorstelling over het leven van de bijen en een lezing van vogels rond het huis. Buiten waren de dames van de catering druk bezig de inwendige mens te voorzien van  broodjes en drank en door het heerlijke weer ging een ijsje er ook wel in. Deze dag was heel geslaagd voor de bezoekers en onze vrijwilligers van de Boshoek.

Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland

speel-o-theek Ikkie

NME-centrum Harre Wegh

modelboerderij De Groene Raat

 

 

 

23 november 2013

Sinterklaas in Natuurcentrum De Boshoek

 

Zaterdagochtend 23 november bezocht Sinterklaas met een aantal Zwarte Pieten Natuurcentrum De Boshoek.  De Sint was op uitnodiging van de heren van de “Ronde Tafel Schiedam” naar De Boshoek gekomen om gezamenlijk met “Stichting Vluchtelingenwerk Maasdelta afdeling Schiedam” voor ongeveer zestig kinderen Sinterklaasfeest te vieren.

Het merendeel van de kinderen werd door de leden van “De Ronde Tafel” thuis opgehaald om vervolgens een aantal leuke en leerzame activiteiten te doen, voordat Sinterklaas met z’n Pieten zou arriveren.  Het oefenen van sinterklaasliedjes was een van de bezigheden.

Het moment dat de Sint en zijn Pieten binnenkomen, is en blijft het meest spannende. Er was voldoende geoefend om de Sint hartelijk toe te zingen bij zijn komst.  Uiteraard had de Sint voor alle kinderen cadeautjes meegenomen.

Nadat Sinterklaas met z’n Pieten onder luid gezang van “Dank u Sinterklaasje”  weer op stap ging naar zijn volgende bezoek, zijn alle kinderen en ouders weer netjes thuisgebracht door de leden van “De Ronde Tafel”.  Voor de organiserende vrijwilligers restte nog het opruimen en het weer terugplaatsen van het meubilair in De Boshoek.

Een ieder was het er over eens dat het een geslaagde ochtend was en voor herhaling vatbaar.

 

 

 

20 oktober 2013

Er op uit in ’t Groen?....Doen!

 

Onder het motto  “Er op uit in ’t Groen?....Doen!”  had het Recreatieschap Midden-Delfland samen met G-Z-H (Groenvoorziening Zuid-Holland) weer een schitterende herfstwandeling  uitgezet door een van de oudste poldergebieden  die Zuid-Holland kent.  Vanuit Natuurcentrum De Boshoek zijn er drie wandeltochten  van respectievelijk 5 , 10 en 15 kilometer.   Het was ook mogelijk onder leiding van een gids deel te nemen aan een excursie door het  Midden-Delfland gebied dat grenst aan het historisch dorpje “Kethel”.  De eerste wandelaar mochten  we al om 09.30 welkom heten en het laatste echtpaar kwam  zich om 16.15  nog  inschrijven voor een wandeling van 5 km, dit zegt toch iets over het zachte weer op deze dag. Uiteindelijk hebben wij  meer dan 325 wandelaars mogen verwelkomen in ons mooie Natuurcentrum De Boshoek.  Samen met de wandelaars hebben we genoten van dit  zachte herfstweer waar ook de inwendige mens  niet werd vergeten .  Na het  wandelen kon je genieten van een heerlijke kom erwtensoep , warme chocomel of een  broodje worst. Ook was er de mogelijkheid om onze nieuwe aanwinst  het  diorama  “dieren in het duister” te bezichtigen. Hier kan je beleven welke dieren  in holen onder de grond  of in een boom leven. We hebben weer heerlijk kunnen genieten in  het mooie Midden-Delfland gebied.

 

 

8 september 2013

Roofvogeldag

 

De weersvoorspelling voor de zondag was niet echt goed. Volgens de website “buienrader.nl” zou de nacht van zaterdag op zondag regenachtig zijn met opklaringen in de ochtend en middag. Die opklaringen waren er inderdaad, alle opbouw activiteiten voor de roofvogeldag konden droog uitgevoerd worden.  De kraamhouders konden zonder regen de meegebrachte handelswaar in hun kraam uitstallen.  Ook bij de andere organisaties in de ”Groene driehoek van de Kethelpoort”, Speel-O-theek Ikkie, De Groene Raat en het Natuur- en Milieu Educatiecentrum (NME) waren de voorbereidingen klaar om de bezoekers (vooral kinderen) te ontvangen. Helaas, bij de eerste demonstratie van valkenier Ruben van Maaren kwam er een stevige regenbui over en die hield even aan.  Gelijktijdig overhandigde wethouder Grijzen (ook in de regen) bij het NME een Helium zonneballon als symbool voor de nieuw geïnstalleerde zonnepanelen om duurzaamheid onder de aandacht van de bezoekers te brengen.  Vroeg in de middag kwam de zon door en werd het een prachtige middag.  De resterende roofvogeldemonstraties in de middag werden zeer druk bezocht en ook de kraamhouders met veel producten uit het Midden-Delfland gebied hadden voldoende belangstelling van het wandelende publiek. Voor kinderen waren er weer veel activiteiten, zoals het maken van cupcakes, uilenballen pluizen, figuurzagen, kabouters schilderen, schaapjes maken, buttons kleuren en het maken van bijenwas kaarsen. ReptielenZOO SERPO was aanwezig met slangen en leguanen.  Buiten konden de echte stoere kinderen (of ouders) zich wagen aan het werpen van een boomstam, zoals dit bij de Schotse Highland games gebeurt.

De vrijwilligers van Natuurcentrum De Boshoek waren blij met de grote belangstelling en gezien de positieve reactie van de bezoekers was het een geslaagde dag.

 

 

 

 

05 mei 2013

Boshoek als schapenfarm

 

De weerman Marco Verhoef meldde op de pagina “het weer” in het AD Rotterdams Dagblad dat we een Zonnige Bevrijdingsdag konden verwachten en dat het droog zou blijven.  De temperatuur zou 15 graden aan de kust en 19 graden landinwaarts.  Deze voorspelling is volledig uitgekomen. De echte visite voor deze dag, circa 320 schapen en lammeren arriveerden omstreeks elf uur. Het was een langgerekt lint van schapen en lammeren die over de Harreweg liepen richting het dorp Kethel. Na een korte koffiepauze begonnen de schapenscheerders met het scheren van de schapen.  Voor dit ritueel werden steeds circa 20 schapen met hun lammeren uit de grote wei gehaald om naar het kleine veldje naast De Boshoek gebracht te worden.  Nadat de schapen ontdaan waren van hun vacht keerden ze weer terug naar de grote wei. PonyRide was aanwezig met zes pony’s en een ezel waarop  een ritje gemaakt kon worden onder begeleiding. Het pony rijden was bijzonder populair bij de kinderen en de papa’s en de mama’s verdrongen elkaar om de mooiste foto’s te maken.  Op het Boshoek terrein was een terras ingericht waar het continue druk was van de bezoekers om even te zitten en iets te nuttigen.  Een kraam van de Stichting Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland stond broederlijk naast een kraam van Hoeve Avondrust.  Bij de kraam van Vockestaert kon men alle denkbare informatie krijgen over de schaapskudde en bij de kraam van Hoeve Avondrust kon men de heerlijke producten kopen die voort komen uit de schapen. Bij de ingang van De Boshoek waren de Scouts van de Van Haren Groep actief.  Binnen waren zoals gebruikelijk weer volop creatieve en educatieve activiteiten te doen voor kinderen.                   Van de ballonnen die kinderen op onze vorige themadag 24 maart de lucht in hebben laten gaan, hebben we geen enkele reactie vernomen.  Er was dus ook geen winnaar, jammer.            Terugkijkend was het voor alle vrijwilligers van De Boshoek en wij denken ook voor de bezoekers een geslaagde dag.

 

 

 

24 maart 2013

Kinderknutsel-/ Lammetjesdag

 

De weervoorspelling was totaal anders dan bij voorgaande kinderknutseldagen.  Gewoonlijk rekent iedereen op een voorjaarszonnetje, de lente is tenslotte begonnen.  Op deze zondag was er nauwelijks zon en de temperatuur was met 1? net boven het vriespunt.  De straffe oostenwind zorgde ervoor dat het ijzig koud en schraal aanvoelde.  Echt weer om binnen te zijn. Dat kon in De Boshoek, het NME centrum, boerderij de Groene Raat en bij speel-O-theek Ikkie. Hier konden kinderen weer allerlei creatieve activiteiten doen, variërend van het schilderen van kabouter kopjes tot het maken van schaapjes met echte wol.  Er waren twee activiteiten met een wedstrijdelement.  Kinderen konden een ballon de lucht in laten gaan met daaraan hun naam en adresgegevens. De ballon die de grootste afstand aflegt is de winnaar.  We gaan er vanuit dat de vinders van de ballonnen dit dat dan wel melden.Op de volgende themadag (5 mei) “De Boshoek als Schapenfarm” wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

De winnaars van de kleurwedstrijd zijn wel bekend gemaakt.

De jury gevormd door Matt een 10 jarig tekentalent heeft bepaald dat:

De 1e prijs ging naar      :Tess Broxks            (een vogelkastje)

De 2e prijs was voor       : Fleur Kakee            (een vlinderstok)

De 3e prijs was voor       : Dennis Schepen      (een natuur ontdek tas)

 

Om de demonstraties van het schapen drijven te zien moest men toch echt naar buiten. Op het nabij gelegen grasveld gaven de twee herders, geassisteerd door hun hond (een border colly) demonstratie schapen drijven. Af en toe werd de hulp ingeroepen van de aanwezige kinderen om te helpen bij het drijven van de schapen. De herder vertelde dat de hond toe was aan rust. De behulpzame kinderen bemerkten al snel dat het toch niet zo eenvoudig is om een kudde schapen bij elkaar te houden. Ondanks het zeer winters aanvoelende weer, was het een geslaagde dag.

 

 

 

24 november 2012

Sinterklaas in Natuurcentrum De Boshoek

 

Op uitnodiging van de heren van de “Ronde Tafel Schiedam” is Sinterklaas met een aantal Pieten naar Natuurcentrum De Boshoek gekomen om gezamenlijk met “Stichting Vluchtelingenwerk Maasdelta afdeling Schiedam” met circa vijftig kinderen Sinterklaasfeest te vieren.

 

De heren van “De Ronde Tafel” hadden een echte “Ophaalservice” in het leven geroepen om de kinderen en een aantal ouders van thuis op te halen.

Na aankomst bij Natuurcentrum De Boshoek konden de kinderen de nodige activiteiten doen zoals het maken van Sinterklaasmijters, Pietenmutsen en Buttons.  Aan het enthousiaste gelach uit de zaal waar een stoelendans/muziekspel gepeeld werd, kon je afleiden dat dit erg leuk gevonden werd.

Het oefenen van Sinterklaasliedjes was ook een belangrijk onderdeel om Sinterklaas onder enthousiast gezang welkom te heten.

Nadat alle kinderen waren voorzien van cadeaus vertrok Sinterklaas met z’n Pieten onder luid gezang van “Dank u Sinterklaasje” naar z’n volgend afspraak.  Voor de organiserende vrijwilligers restte niets anders dan het weer op orde brengen van Natuurcentrum De Boshoek.

 

proef de sfeer.

 

 

 

 

28 oktober 2012

Herfstwandeling in Midden-Delfland / Schiedam.

 

Onder het motto  “Er op uit in ’t Groen?....Doen!”  organiseerde Recreatieschap Midden-Delfland op zondag 28 oktober samen met G-Z-H (Groenvoorziening Zuid-Holland) en Natuurcentrum KNNV De Boshoek een herfstwandeling in recreatiegebied Midden-Delfland / omgeving Schiedam-Noord. Deelnemers aan de wandeling konden tussen 11.00 en 15.00 uur starten vanaf Natuurcentrum KNNV De Boshoek. Drie wandeltochten waren uitgezet van respectievelijk 5 (met puzzelopdrachten voor kinderen), 10 en 15 kilometer.

Voor geïnteresseerden was Frits van Ooststroom aanwezig om tijdens een wandeling iets te vertellen over de historie van de omgeving van het dorp Kethel. Landschapsfotograaf Willem Laros (www.willemlaros.nl) was aanwezig om een fotoworkshop te geven voor belangstellenden, tijdens een wandeling gaf hij tips en aanwijzingen.  

De zondag begon wat mistroostig met in de ochtend een buitje, later op de dag kwam toch het zonnetje tevoorschijn en de temperatuur liep op tot ongeveer 12 graden ?C en er was nauwelijks wind.  Eigenlijk gewoon goed wandelweer. Ook de zonnepanelen op het dak van De Boshoek werden in de loop van de dag actief en produceerden 1700 tot 1800 Watt als actuele waarde. De totale dagproductie bedroeg 4.4 kWh. Dit is een goede dagopbrengst voor een dag in de herfst. Naarmate de dag vorderde was het een komen en gaan van wandelaars, 340 wandelaars  hadden zich ingeschreven.  De vroege starters waren reeds aan het begin van de middag terug en begon de drukte bij de vrijwilligers, die voor de catering zorgden, toe te nemen.

De erwtensoep, broodjes met warme worst en warme chocolade melk met slagroom hadden gretig aftrek bij de wandelaars.  Voor de vrijwilligers van De Boshoek en GZH was het een goed bezochte en geslaagde dag.

 

 

 

 

 

09 september 2012

De roofvogelshow

 

Het is zondag 9 september, het weer is schitterend en dat is goed zichtbaar aan de grote aantallen mensen,  jong en oud,  die gekomen zijn naar onze jaarlijkse activiteit.  De temperatuur loopt op tot tegen de 30 graden. In en rond Natuurcentrum de Boshoek is er van alles te zien en  vooral ook te doen. In het centrum kan je uilenballen determineren,  figuurzagen en het figuur  inkleuren, een schaap verven en met echte schapenwol aankleden.  In een andere zaal is Reptielen zoo  Serpo aanwezig met verschillende dieren waarover van alles  verteld is en vragen gesteld  kunnen worden. Voor de liefhebbers van  cake is er de mogelijkheid om bij Cupcake onder begeleiding zelf een cake te versieren.  Voor de knutselaars onder ons is het  mogelijk om met papier en vilt iets creatiefs te maken. De uilenburcht die vorig jaar gerealiseerd is geniet ook van grote belangstelling,  hier kan je alle in Nederland voorkomen uilen bij elkaar zien.  Het mannetjes zwijn, ook wel keiler genoemd, vinden de kinderen  een imposant en vooral groot dier. Buiten op het  terrein is er een streekmarkt opgezet,  met allerhande producten,   voor zowel de innerlijke mens of zomaar omdat het mooi is om te hebben. Ook de Burgemeester van Harengroep  groep is aanwezig om de kinderen te laten beleven wat de scouting allemaal voor leuke activiteiten doet.  Vandaag kan je zelf popcorn maken op houtvuur. Ruben v Maaren verzorgt met zijn vogels meerdere keren een show en geeft voorlichting  over de vogels,  hoe ze in de natuur leven en zich gedragen, dit is voor velen zeer leerzaam. Ook Speel-o-theek Ikkie  was van de partij met poffertjes, speelgoed en de kinderen kunnen geschminkt worden.  Bij de NME Harrewegh kan je alles over libellen te weten komen en bij boerderij de Raat is er van alles te zien  in de voorbeeld tuinen.

Mede door het uitzonderlijk mooie weer is dit weer een geslaagde dag.

 

 

 

 

 

 

06 mei 2012

Boshoek als schapenfarm 

 

De natuur is ruimschoots aanwezig op zondag 6 mei in De Boshoek. Een grote kudde schapen van de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert hebben bezit genomen van het terrein, compleet met een schaapsherder en schapenscheerders. De heideschapen worden vandaag van hun warme jas ontdaan. Dat is voor veel bezoekers en zeker de vele kinderen een nieuwe ervaring. Op het terrein en in de Boshoek zelf is ook veel te zien en vooral  te doen voor kinderen zoals het favoriete uilenballen pluizen, bij de scouting een kijkdoos maken, een schaap schilderen en met wol bekleden, figuurzagen of een armband maken van een binnenband en deze versieren , en nog veel meer. Ook ouders en grootouders genieten zichtbaar en genieten op het buiten terras van het mooie weer. Alles bij elkaar en gezien de relaxte sfeer is hebben de vrijwilligers er weer een topdag van gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

18 maart 2012

Kinderknutsel- / lammetjesdag

 

Het is een droge dag en heel veel mensen vinden hun weg naar de Boshoek. Vandaag is het kinder knutseldag en er is veel  te doen. Bij binnenkomst wordt eerst alles bekeken en bepaalt wat er gedaan gaat worden. De keus is groot en wat ga je dan doen?  Eerst uilenballen pluizen, een paasstukje maken, figuurzagen, een cupcake versieren, een papieren zakje versieren, een lammetje schilderen te veel  om op te noemen. Vaders moeders en de kinderen  zoeken en vinden.  Buiten komt de schaapskudde Vockestaert  met lammetjes  herder en hond rond 12 uur. Ieder een kijkt z’n ogen uit en wat kan zijn hond de kudde goed drijven en bij elkaar houden.  Binnen zijn er 6 kleine kuikentjes. Al dat kleine grut is leuk om te zien.  Voor de hongerige mens kan je bij de catering terecht voor een snoepje, koffie, thee, soep of een broodje.  Buiten is  de scouting groep BHV met de kinderen brood aan het bakken. En natuurlijk ziet de Boshoek er weer uit om door een ringetje te halen de vrijwilligers en standhouders doen erg hun best er een leuke dag van te maken

Samen met de buren Speel-O-Theek Ikkie ,  NME centrum Harrewegh en boerderij de Groene Raat kijken we terug op een geslaagde dag.

 

Geschreven door Annika Koole.

 

 

 

 

26 november 2011

Sinterklaas in De Boshoek

 

Op zaterdag 26 november bezocht Sinterklaas met zes Zwarte Pieten Natuurcentrum De Boshoek.  De Sint was op uitnodiging van de heren van de “Ronde Tafel Schiedam” naar De Boshoek gekomen om gezamenlijk met “Stichting Vluchtelingenwerk Maasdelta afdeling Schiedam” voor ongeveer vijftig kinderen een Sinterklaasfeest te organiseren.

 

Natuurcentrum KNNV De Boshoek heeft de locatie ter beschikking gesteld, daar “De Ronde Tafel” één van de sponsoren van De Boshoek is.  Ruim voor de aankomst van de Sint waren de vrijwilligers van de drie organisaties druk doende om voorbereidingen te treffen, die nu eenmaal nodig zijn om een dergelijk feest te laten slagen.  Alle kinderen werden door de leden van “De Ronde Tafel” thuis opgehaald om vervolgens een aantal leuke en leerzame activiteiten te doen, veelal op het gebied van natuureducatie.

Ook het oefenen van sinterklaasliedjes, voordat Sinterklaas met zijn Pieten zou arriveren stond op het programma, tenslotte is het een Nederlandse traditie. Voor kinderen van vluchtelingen uit verre landen is dat niet een vanzelfsprekendheid om deze liedjes te zingen. Er moest dus goed geoefend worden.

Het meest spannende is en blijft het moment dat de Sint en zijn Pieten arriveren onder luid gezang.

Uiteraard had de Sint voor alle kinderen cadeautjes meegenomen.

 

Nadat Sinterklaas met z’n Pieten onder luidgezang van “Dank u Sinterklaasje” weer op stap ging naar zijn volgende bezoek, zijn alle kinderen en ouders weer netjes thuisgebracht door de leden van “De Ronde Tafel”.  Voor de organiserende vrijwilligers restte nog het opruimen en het weer terugplaatsen van het meubilair in De Boshoek.

Een ieder was het over eens dat het een geslaagde ochtend was en voor herhaling vatbaar.

 

 

 

 

13 november 2011

Herfstwandeling in Midden-Delfland / Schiedam.

 

Onder het motto  “Er op uit in ’t Groen?....Doen!”  organiseerde Recreatieschap Midden-Delfland op zondag 13 november samen met G-Z-H (Groenvoorziening Zuid-Holland) en Natuurcentrum KNNV De Boshoek een herfstwandeling in recreatiegebied Midden-Delfland / omgeving Schiedam-Noord. Deelnemers aan de wandeling konden tussen 11.00 en 15.00 uur starten vanaf Natuurcentrum KNNV De Boshoek. Drie wandeltochten waren uitgezet van respectievelijk 5 (met puzzelopdrachten voor kinderen), 10 en 15 kilometer.  Meedoen aan de wandeling bedroeg € 1,- voor volwassenen en € 0,50 voor kinderen t/m 12 jaar.  Door 8 maal in een jaar een wandeling van GZH mee te lopen, stelt GZH een boom ter beschikking om deze op een nader te bepalen locatie, zelf te planten.

 

De landschapsfotograaf Willem Laros (www.willemlaros.nl) was aanwezig om een fotoworkshop te geven voor belangstellenden.  Tijdens een wandeling gaf hij tips en aanwijzingen.   Naarmate de dag vorderde was het een komen en gaan van wandelaars, ruim 400 wandelaars hadden zich ingeschreven.  De vroege starters waren reeds aan het begin van de middag terug en begon de drukte bij de vrijwilligers, die voor de catering zorgden, toe te nemen.  De erwtensoep, de broodjes met warme worst en de warme chocolade melk hadden gretig aftrek bij de wandelaars.  Ook toevallige voorbijgangers kwamen op de drukte bij De Boshoek af, waardoor het voor de vrijwilligers van De Boshoek en GZH een bijzonder goed bezochte en geslaagde dag was.

 

 

11 september 2011

De roofvogelshow

Het was een gezellige dag bij De Boshoek op 11 september. Het weer was prima en er was zoals gewoonlijk weer heel veel leuks te beleven!

 

Het hoogtepunt was natuurlijk de roofvogelshow. Er waren in totaal 5 shows en er werd elke keer weer met andere vogels gevlogen. Het was heel leuk om naar te kijken, want de vogels deden af en toe onverwachte dingen zoals in het publiek landen. Er mochten zo nu en dan kinderen meehelpen. Dat was natuurlijk erg spannend en leuk! Het was dan ook elke keer erg druk.De valkenier had een groot aantal vogels meegenomen die we tussendoor van dichtbij mochten bewonderen.

Er was behalve de roofvogelshow nog veel meer te doen. Buiten op het pad was een streekmarkt waar je van alles met cranberry’s, honing, jam, thee en nog veel meer kon kopen. Binnen het terrein van De boshoek kon je eten en drinken kopen en dat heerlijk op het terras opeten. Er stond  een bar met ‘Ramses bier’. Je kon er een glaasje bier proeven maar ook een flesje kopen. In de tuin stonden een aantal vogels waar die dag niet mee gevlogen werd.Eenmaal in het gebouw, werd het steeds drukker. Er was  zoveel te doen! Het was vooral heel leuk voor kinderen want zij konden daar uilenballen uitpluizen, knutselen met papier, nestkasten timmeren en een eigen button maken. En dan was er nog een tentoonstelling over Midden-Delfland, een uilenruïne en er was zelfs een reptielenzoo met echte slangen! Natuurlijk was dit voor de ouders ook heel leuk om allemaal te bekijken. Het waren activiteiten voor het hele gezin.

 

Buiten De Boshoek was nog meer te doen. Speel-o-theek Ikkie was open met allemaal leuke en gezellige kinderactiviteiten. Een stukje verder stond de Scouting BVH ( Burgemeester van Haaregroep), waar je van alles kon zien en vinden over de scouting. Ze houden  een fotowedstrijd wie de mooiste roofvogelshow foto gemaakt heeft. Verder kon je bij NME Harrewegh de bijen safari doen. Tijdens de safari kom je van alles te weten over bijen. Je mocht zelf een bijenwas kaarsje rollen, je kon bij de bijen kijken en honing proeven van Imkerij de Bijzaak. Boerderij de Raat had ook het hek opengezet. Je kon de mooie tuinen in om inspiratie op te doen.

 

Het was dus een erg mooie, drukke maar vooral gezellige dag voor jong en oud.

 

Geschreven door Annika Koole.

 

20 maart 2011

Kinderknutseldag

Het is een zonovergoten dag en veel mensen zoeken de Boshoek op voor de kinderactiviteiten. Het is een gezellige drukte en de kinderen kunnen kiezen uit veel activiteiten. Heb je zin om te kleuren dan kan je een button maken of een kaart om te versturen. Maar je kan ook eerst je eigen gekozen figuur uitzagen en deze kleuren bij Ton. Ergens anders kan je zelf een papieren zakje versieren of een schaap of ei van papier maken voor de pasen. Vilt is leuk materiaal om een paasei met kuiken te maken. Voor de vogels in de tuin kan je zelf de accutol gebruiken om een nestkastje te maken. Je leert direkt hoe je het kastje moet schoonmaken in het najaar zodat er het volgend jaar weer een vogel in kan wonen. Cupcakes zijn lekker maar nog leuker om te versieren met gekleurd marsepein. Een kaars verven van bijenwas is erg leuk. En wil je achter een vlieger aanrennen dan kan je deze eerst zelf inkleuren. Favoriet is toch wel het uilenballen pluizen. Je leert wat de uilen eten door te kijken wat er in een braakbal te vinden is. Botjes en schedeltjes van voornamelijk muizen. Bij Lizette kan een voorjaarsstukje maken met zelfgemaakt narcissen. In de grote zaal is de papegaaienshow te bewonderen. Twee papegaaien op je arm en een op je hoofd kan erg overdonderend zijn maar wel leuk. Je kan uit zoveel kiezen dat het gewoon moeilijk is. We horen twee kinderen tegen elkaar zeggen dat het hier zo leuk is en ja daar doen we het voor. Maar ook de ouders hebben een leuke dag en voelen zich weer kind en helpen aan alle kanten mee om al het moois te maken. In de keuken zijn lekkernijen, wat te drinken en een ijsje te koop. Buiten kan je op het terras genieten van het zonnetje en even bij komen. De buren ikkie zijn open en ook daar is veel te doen. Veel kinderen komen gesminkt in de boshoek als ze eerst bij ikkie zijn geweest. Opnieuw een geslaagde dag voor de kinderen en de Boshoek.

 

 

 

Demi Vlug loopt bij De Boshoek haar maatschapelijk stage en heeft het volgende geschreven.

Zondag 20 maart was een geweldige dag het was stralend mooi en zonnig weer. In De Boshoek werden heel veel leuke kinderactiviteiten georganiseerd.Zoals uilenballen pluizen, lente stukjes maken, met schapenwol iets knutselen maar ook nestkastjes timmeren, figuurzagen, vliegers maken, kaarsen schilderen en nog veel meer. Er waren die dag vier locaties waar je verschillende dingen kon zien en maken. De kinderen die er rond liepen vermaakten zich prima. De vier locaties zijn Natuurcentrum De Boshoek, Speel-o-theek Ikkie , het NME (Natuur- en Milieu Educatief Centrum)  en de Groene Raat. De papagaaienshow van Salvatore was geweldig. Kinderen mochten zelfs papagaaien op hun armen en hoofden laten staan.Op de boerderij (NME) kon je bij de schapen en koeien kijken. Hier hadden ze ook microscopen staan, waardoor je de hele vlinder kon bekijken in allerlei kleine deeltjes. Er was op de schooltuinen ook iets heel ergs leuks. Je kon een bakje versieren en er dan wat aarde in laten leggen. Daarna kreeg je zaadjes mee en deze zaadjes mocht je op de aarde leggen. Het bakje mocht je mee nemen naar huis. Het was een heel leuke dag.
Kom jij de volgende keer ook naar De Boshoek om op de knutseldag leuke dingen te maken?

Door:  Stagiaire  Demi Vlug.